top of page

Op 9 februari 2020 was het 75 jaar geleden dat Wieringermeerder en verzetsman Catrinus Douma door de Duitse bezetter werd gefusilleerd in Zaandam. Tien dagen eerder was hij gearresteerd op de beurs in Middenmeer. Catrinus kwam in 1938 in de Wieringermeer, woonde in Slootdorp, en was stimulator van het verzetswerk in de polder: hulp aan onderduikers, verspreiding verzetskrant Trouw, leveren van illegale voedselvoorraden, hulp aan spoorwegstakers, enzovoort. Catrinus werd 27 jaar.

Een werkgroep heeft het initiatief genomen om Douma in Slootdorp met een monument te eren. Kunstenaar Gerrit Bosma heeft een prachtig ontwerp gemaakt. Op 6 juni 2020 werd het monument onthuld. Catrinus werd ook op 6 juni geboren. Een omgekeerd dakspant van het kerkgebouw is de inspiratie voor dit monument. In ’43-’45 kwamen verzetsmensen hier in het geheim bijeen. Zo komen hun moed, keuzes en daden opnieuw in de openbaarheid. Omkering van het spant toont de V-vorm, de V van verzet tegen onrecht. Voor vrede en vrijheid. Een opwaartse open vorm met 2 tegenover elkaar liggende polen. Het kruisverband symboliseert de kruispunten in het leven, de keuzes die Catrinus en anderen maakten. Welk pad te gaan? Wat is het juiste?

Douma naambord.JPG

Links het paneel bij het monument. Rechtsboven de plaquette tegen de noordmuur van het bijgebouw van de kerk. Rechtsonder het naambordje van het kerkplein dat ook op 6 juni 2020 is onthuld.

Links de plaats van executie van tien verzetsstrijders in Zaandam. Catrinus Douma wordt als derde genoemd.

Catrinus Douma is begraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal.

Rechts een tekening van een Duitse soldaat op wacht aan de binnenkant van de torenspits. Naast de tekening staat een gedichtje van vier regels dat er op neer komt dat de soldaat geen zin meer heeft om op wacht te staan en liefst zo vlug mogelijk naar huis wil. Daaronder staan een paar reacties op het gedicht. Linksonder zie je misschien zijn meisje of vrouw. Bijzonder is de haan op de torenspits, maar er stond toen al een schip op. Heeft de soldaat niet naar boven gekeken?

 

Wie meer wil weten over het leven van Douma en het verzet in de Wieringermeer, wordt verwezen naar het boekje van Anita Blijdorp: Catrinus Douma, sleutelfiguur in het verzet Wieringermeer.

bottom of page